LTI på dansk

Både direkte og indirekte er sproget overfor grupper af medborgere blevet mere råt. Derfor har tekst og tale a/s udgivet Victor Klemperers berømte bog om Det Tredje Riges sprog. Som jødisk sprogprofessor i Dresden tog Klemperer notater om sproget fra nazismens begyndelse og samlede i 1947 sine iagttagelser i bogen LTI, der er blevet solgt i 400.000 eksemplarer i Tyskland alene og tillige oversat til alle hovedsprog.

Bogen er aktuel. Den giver redskaber og inspiration til at forstå tanken og hensigten bag nutidens direkte og indirekte ytringer og giver redskaber til den læser, der ikke vil deltage i nedgørelsen af af befolkningsgrupper på basis af deres tro, herkomst, holdning, status, seksualitet, køn eller evner.

Modtagelsen har været overvældende med bestsellertal, massiv omtale i medierne og mange debat- og foredragsarrangementer over hele landet. Og, ikke mindst, har udgivelsen haft afgørende indflydelse på måden, man kan omtale og behandle andre mennesker på.

Se mere på www.klemperer.dk, hvor hele initiativet er beskrevet og hvor der er masser af stof for den interesserede. Fx videooptagelser fra Bogforum med førende debattører, sprogforskere og mennesker, der til daglig føler den sproglige svøbe.

 

Knud Lindholm Lau

LTI kan købes i boghandelen. Af Klemperer er på dansk tidligere udgivet "Jeg vil aflægge vidnesbyrd til det sidste", Gyldendal, 2000.